Schotse Ceilidh dansworkshop (social dancing)

Is er binnenkort een openbare ceilidh bij jou in de buurt? Klik hier en kom erachter!
Ook voor informatie over wekelijkse lessen.

Klik hier voor foto’s en filmpjes van door FolkMuzikant.nl op locatie georganiseerde ceilidhs.


Wil je op een feest of evenement een echte Schotse sfeer neerzetten? Dan kan een Schotse ceilidh (spreek uit ‘kélie’) eigenlijk niet ontbreken. Van oorsprong betekent het Gaelic Schotse woord ‘ceilidh’ (in het Gaelic Iers ‘ceili’) ‘gezelschap’ en stond het voor een sociale samenkomst van familie, vrienden en bekenden. Vaak stonden muziek en dans centraal tijdens dit soort gelegenheden en tegenwoordig staat het woord ceilidh dan ook voor een Schots dansfeest.

Folkmuzikant.nl biedt een zeer effectieve, flexibele en voordelige manier aan voor het organiseren van een Schotse Ceilidh op locatie. Met z’n tweeën kunnen Schotse dansdocent Carieke Pol en accordeonist Erik de Jong namelijk een perfecte workshop neerzetten. Zowel binnen als buiten behoort tot de mogelijkheden. Er kan al lekker worden gedanst vanaf 12 personen; de dansen die worden gedaan zijn namelijk groepsdansen.

Carieke en Erik

Voorbeeld van een Scottish Ceilidh Workshop door Carieke en Erik (plus uitleg):

De workshop is perfect voor op bruiloften of andere feesten met een Keltisch thema. Vaak kennen niet alle gasten elkaar al en is het dus een superleuke manier om direct met elkaar in contact te komen. Ook zijn de dansen simpel te leren. Als je zonder hulpmiddelen kunt lopen kan je meedoen, ongeacht je leeftijd. Zelfs de meest verstokte niet-dansers zijn aan het eind van de avond niet meer van de dansvloer te krijgen!

Faculteit Wageningen UR: “Ondanks dat de deelnemers aan ons bedrijfsuitje niet wisten wat we gingen doen, waren de reacties erg positief en waren we blij verrast dat iedereen zo enthousiast meedeed. Dit met grote dank aan de manier waarop jullie de workshop hebben ingericht en wij kunnen jullie dan ook van harte aanbevelen!”

Helemaal geschikt is een Schotse ceilidh als teambuilding-activiteit. Je leert op een originele manier anderen kennen en je leert effectief samenwerken. De dansen bestaan uit allerlei verschillende figuren die steeds weer met een andere groep mensen gedaan moet worden. Deelnemers moeten goed op elkaar letten en reageren en natuurlijk helpen als iemand bepaalde passen nog niet doorheeft. Iets wat tegelijkertijd zoveel lol geeft en zo leerzaam is, kom je niet vaak tegen. Bovendien is het ook nog eens goed voor de concentratie, conditie en gezondheid van de deelnemers.

Eventueel kan de muziek worden uitgebreid met meerdere muzikanten. Dat kan geheel in overleg. Zie hier voor meer muzikanten.

Op een rijtje:
Wat is het? Workshop groepsdansen (social dancing) uit de Schotse traditie op live-muziek.
Door wie? Dansdocent Carieke Pol en accordeonist Erik de Jong (uitbreidbaar met meer muzikanten).
Waar? De workshops kunnen op locatie worden gegeven.
Waarvoor is het geschikt? Bruiloften, vrijgezellenfeesten, algemene feesten, vriendinnendag, jubilea, bedrijfsuitjes, teambuilding, verenigingen, scholen, festivals…
Op wat voor locatie? Het kan zowel binnen als buiten. Een houten vloer (of in elk geval een vloer die enigszins veert) danst het prettigst, maar in principe kan het overal. Uiteraard moet er ook voldoende lege ruimte zijn voor de hoeveelheid mensen. Men moet rekenen op zo’n 2 vierkante meter per persoon. (Mocht er te weinig ruimte zijn, dan kan de groep ook altijd gesplitst.)
Hoe lang duurt een workshop? Dit varieert enorm. Er zijn heel veel dansen; de één sneller aan te leren dan de ander. De snelste is ongeveer in een 15 minuten aan te leren, en de ingewikkeldere duren 45 minuten. Er kunnen natuurlijk meerdere dansen worden uitgelegd. De minimum tijd is zo’n beetje 30 minuten en verder is het afhankelijk van de vraag.
Voor wie is het geschikt? Iedereen die kan lopen kan meedoen. Bovendien blijkt uit ervaring dat zowel jong als oud erg veel plezier beleefd aan het deelnemen. Eventuele barrières tussen de deelnemers vervagen hierdoor, wat de groepscohesie altijd erg ten goede komt.
Waarom is dit zo’n leuke én leerzame workshop? Het combineert cultuur, traditie, plezier, muziek en beweging met allerlei soorten vaardigheden als coördinatie, samenwerking, concentratie, teamwork, communicatie, enz. Op een bruiloft of bedrijfsfeest kent vaak lang niet iedereen elkaar. Via een ceilidh komt men op een leuke en actieve manier met elkaar in contact.
Hoe ziet het eruit? Klik hier voor foto’s en filmpjes van door FolkMuzikant.nl georganiseerde ceilidhean.
Wat is er nog meer mogelijk? Wilt u naast de dansworkshop een geheel Schots programma/thema-feest, dan kunt u voor advies contact opnemen via onderstaande gegevens. Er zijn mogelijkheden wat betreft live-muziek (met of zonder doedelzak), folk deejay, dansvoorstellingen, lezingen, whiskyproeverij, enz.
Contact: info@folkmuzikant.nl / 06-16442800 (prijs gaat in overleg)

Paar voorbeelden van ceilidhean:
Ceilidh op Schotse bruiloft:

Minder traditionele ceilidh:

Ceilidh georganiseerd door FolkMuzikant.nl op het grootste Fantasyfestival van Nederland; Elf Fantasy Fair 2014, Haarzuilens:

Seattle, VS

Ceilidh Flashmob op straat, ergens in Schotland

The more the merrier…