Balfolk bands

Multi-instrumentaal Balfolk Duo ‘Itchy Fingers’

YouTube: optreden op balfolk festival Cadansa 2019
Balfolk Duo Itchy Fingers bestaat uit de twee multi-instrumentalisten Erik de Jong en Tijn Berends. Zij gebruiken hun vaardigheid op de meest uiteenlopende instrumenten om een zo afwisselend mogelijk programma neer te zetten. De hoeveelheid instrumenten is dan ook indrukwekkend: gitaar, accordeon, zang, mondharmonica, bodhrán, concertina, whistle en bouzouki behoren allen tot de mogelijkheden. Hun balfolkrepertoire is gebaseerd op Ierse/Schotse muziek, maar is zeer goed dansbaar.

—————————————————————————————–

Balfolkduo Exqueezit

YouTube: optreden op balfolk festival Cadansa 2022
Exqueezit is het duo Bert Leemans (chromatische knop-accordeon) en Erik de Jong (piano-accordeon). Bert (bekend van o.a. EmBRUN, Elanor en Airboxes) en Erik (bekend van o.a. The Assasenachs, Itchy Fingers en de Gonnagles) leerden elkaar in 2006 kennen op de muziekstage Vliers op Texel, waar Bert aan Erik de fijne kneepjes van het Balfolk spelen liet zien. Toen in 2018, Bert vaker in Noord Nederland te vinden was, kwam hij Erik weer tegen in Irish Pub O’Ceallaigh in Groningen. Al gauw was duidelijk dat de mannen genoten van samenspelen. Met een wederzijds respect voor elkaars muziekachtergrond en speelstijl (Erik meer Iers/Schots en Bert meer Balfolk), brengen Bert en Erik heerlijke Balfolk met zowel Frans/Vlaamse als Keltische invloeden. Of je nu danst of luistert, het is sowieso genieten.

—————————————————————————————–

‘Middeleeuwse’ Balfolkduo Erik & Martijn

YouTube: demo video Erik & Martijn
Duo Erik & Martijn speelt balfolkmuziek met een middeleeuws tintje. Dit komt met name door het instrumentarium van draailier en schalmei. Naast deze middeleeuwse instrumenten speelt Martijn nog verschillende klarinetten en whistles en Erik pakt af en toe de accordeon (als de gelegenheid het toelaat). Dat ze balfolk spelen hoeft natuurlijk niet te betekenen dat ze niet gewoon als een leuk muziekduo kunnen fungeren op (bijvoorbeeld) middeleeuwse evenementen. Zoek je dus naar iets dat past op een evenement met als thema middeleeuwen, fantasy of iets dergelijks, dan is dit folkduo bij uitstek geschikt om het publiek te verbazen en te vermaken. Evt. te boeken in combinatie met een balfolk-workshop.

—————————————————————————————–

Muzikale (straat-)theater en circusact Ballore

Youtube: Promofilm (gemaakt door Obed Brinkman)
Ballore is een uniek duo dat beeldconcerten geeft op accordeon en een verscheidenheid aan zelfgemaakte instrumenten die al jonglerend bespeeld worden. De muziek is gebaseerd op ‘balfolk’; een moderne folkstijl om op te dansen, maar ook gewoon kijken en luisteren is bij deze act zeker meer dan de moeite waard. De virtuositeit waarmee beide artiesten hun functie binnen het duo vervullen is buitengewoon interessant om mee te maken. De vingervlugheid van Erik de Jong op accordeon (en andere instrumenten) en de superstrakke coördinatie van Guido van Hout maken dat de muziek zowel een lust voor het oor als voor het oog is. Elementen van dans, muziek, theater en circus worden op een unieke manier samengevoegd.