Docenten

Ineke Janssen Steenberg
“Van dansen wordt je blij”

Specialisatie Bretonse en Franse dansen.
Op m’n 17e ben ik begonnen met Bretonse volksdansen, de eerste vakantie in Bretagne en ik was verkocht. Ik danste tegelijkertijd ook internationaal bij de Volksdansvereniging Nijmegen en heb daar les gegeven aan kindergroepen, beginners en half tot heel gevorderden. Twee jaar later maakte ik deel uit van 2 muziekgroepen (7 jaar), die naast veel Bretons ook muziek en dansen uit de rest van Frankrijk speelden. De behoefte aan een betere ondergrond voor de Bretonse en Franse dans heeft me op een weg gezet, die ik nog steeds bewandel, langs (intussen) ontelbare cursussen, workshops en korte opleidingen in Frankrijk en in andere landen bij heel veel Franse dans- en zangdocenten. Dansdocente Aly Bols, van de dansacademie Tilburg, was de eerste grote inspiratie om de Bourée zo goed en zo divers mogelijk te willen leren. In 1986 ben ik begonnen met het geven van Workshops Bretons, bij de Stichting Draailier en Doedelzak, later uitgebreid met dansen uit de rest van Frankrijk. In die afgelopen jaren heb ik (intussen ook) ontelbaar veel workshops gegeven (in Nederland en Duitsland), variërend van Bretons, Bretons en Frans met zang, Franse Bourrées en Franse Balfolkdansen algemeen, altijd met aandacht voor de traditionele vorm en de stijl van de dansen.
Minstens één keer per jaar ben ik in Frankrijk om meer te leren, bij te scholen/bij te schaven en ik merk dat er na al die jaren nog steeds iets bij te leren valt, dat houdt het fris en leuk en soms ook heerlijk traditioneel.
En naast dit alles dans ik nog steeds Internationale volksdans, nu bij Volksdansvereniging Teu.
(Een lijst met al die dansdocenten kan, op aanvraag)

Carieke Pol

Carieke Pol (1970) is sinds 1982 actief bezig met Schotse Dans. In respectievelijk 1994, 1995 en 1996 nam ze met goed gevolg deel aan professionele dansexamens van de Scottish Dance Teacher’s Alliance waarmee zij de hoogst opgeleide Highland Dancing docent op het continent werd (en sindsdien is gebleven).
Carieke heeft zich in de afgelopen jaren ook ontwikkeld binnen het Scottish Country Dancing. Weliswaar een andere tak van sport, maar toegankelijker dan de zware Highland technieken. Naast haar Highland dansschool runde zij tot voor kort ook een Scottish Country Dance class en doet ze veel “caller”werkzaamheden op feesten en partijen in samenwerking met the Star of the North Ceilidh Band.
In haar rol als caller voelt ze zich als een vis in het water. In korte tijd een grote club mensen aan het dansen krijgen op de aanstekelijke tonen van schotse muziek is haar doel en streven. Tijdens deze activiteiten is Carieke zeer betrokken bij het gezelschap en weet ze het plezier in deze dansvorm als geen ander over te brengen. Als meedansende caller, de enige in haar soort, brengt ze dynamiek en plezier in de groep en komt het Schotse dansen voor iedereen tot leven.